Tømrerlærlingen Jonas Dammen var aldri i tvil om at fysisk arbeid stod høyt på ønskelista når han skulle ta utdanning. At snekker- og tømreryrket går flere generasjoner tilbake for Dammen-familien gjorde også valget enkelt.

Han forteller at både faren Geir Ronnie og bestefar Helge har jobbet i bransjen.

– Pappa er jo snekker selv, og bestefar har også jobbet i Solør Hus, så det var kanskje litt det, og samtidig hadde jeg lyst til å jobbe i et praktisk yrke, forteller Jonas, og legger til:

– Selv oldefaren min drev som snekker.

Fikk ta i et tak

Og praktisk arbeid ble det nok av i barndommen også. I sommerferiene fikk han ta i et tak og han likte godt å få hjelpe til.

– Jeg var med å jobbe litt i sommerferien da jeg gikk på skole, og så synes jeg det var artig. Da jeg visste at jeg skulle gå et praktisk fag var det naturlig å velge tømrerfaget.

Jonas er glad i å røre på seg. Stillesitting er slett ikke noe for en mann på 20 med familietradisjoner for fysisk arbeid.

– Det er jo en del fysisk arbeid. Kan fort bli mye sjauing og rydding, men visse dager er det kun listing, så det er ganske variert arbeid. Men fysisk er det uansett.

Det er bowling som gjelder

Når verktøyet legges ned til fordel for fritid nøler ikke Jonas et sekund når vi spør hva han liker å finne på.

– Jeg spiller jo bowling, det har jeg gjort siden jeg var liten gutt. Har noen meritter der da, humrer han.

Varierte dager

Sommeren har ikke tatt helt taket enda, men arbeidslaget til Jonas lar seg selvsagt ikke stoppe av været. Mens værvarselet viser regn, regn og atter regn skal tilbygg ferdigstilles og vegger få bekledning.

– Jeg har vært på et arbeidslag som har vært på en del prosjekter frem og tilbake, men vi ferdigstiller et tilbygg på Namnå, og så har vi drevet litt på en gammel sag og kledd ut noen vegger med plåt og litt forskjellig.

– Får til noe selv

Og det er ikke vanskelig å finne motivasjon når man virkelig trives i jobben.

– Når du gjør en jobb så ser du fremskritt i prosjektet, og du ser at du får til noe selv som kunden blir fornøyd med.

Vi avslutter samtalen, for når det er travle dager rekker man ikke allverden. Jonas skal ut på neste oppdrag og om et drøyt år er lærlingtiden ferdig. Da vil han fortsette i Solør Hus hvis han får muligheten.

– Det er fint å jobbe på Solør Hus. Det er strukturert og man får gjøre så mangt. Hvis jeg får den muligheten er det absolutt en arbeidsplass jeg vil jobbe livet ut. Det er en topp arbeidsplass med fine kollegaer.