Hvis Tore Wik fikk velge et yrke på nytt og fra øverste hylle, ville det blitt akkurat det samme: Murer. I seks år har han støpt, murt og lagt fliser for Solør Hus AS, og han har det som plommen i egget.

– Nå kom akkurat sola fram rundt hushjørnet her. Det begynner å bli riktig trivelig, det her.

Tore Wik er på jobb. Han holder på å flislegge en uteterrasse hos en privatkunde på Namnå.

– Det er deilig med vår. Godt å komme ut igjen etter å ha jobbet innendørs hele vinteren.

100 snekkere på en murer

Tore Wik er eneste mureren hos Solør Hus AS. Han forteller om et yrke som har vært i voldsom endring i løpet av hans mer enn 30 år i bransjen.

– Når går det jo 100 snekkere på en murer. Sånn var det ikke da jeg begynte. Det er jo snart ikke en ringmur igjen. Jeg satte opp en her om dagen hos en kar som skulle ha en vinterhage, men ellers går det stort sett i elementer nå for tiden, sier Tore Wik og ler.

– Det er jo fint for meg. Jeg får være med på nesten alle prosjektene til Solør Hus, og treffer så utrolig mange hyggelige mennesker.

24 stolper allerede

Tore Wik er født og oppvokst på Flissundet. Etter alt for mange år i landflyktighet i Oslo, Arlanda og andre steder altfor langt hjemmefra, bor han nå sammen med samboer Kristin, en sønn på tolv, og ett av to stebarn i Mosogn, på vestsida utover mot Hof. Eldstemann har flyttet til Oslo for å jobbe. Tore er glad han slipper akkurat det. Han savner ikke hovedstaden og brakketilværelsen et sekund.

– Jeg har bodd nok på brakkerigger. Det er nesten så en får traumer bare en skal dra en tur nedover.

Men i skogen finner han den store roen. Tore har allerede funnet 24 av 60 stolper i distriktet. Stolpejakt er nemlig den store sommerinteressen.

– Det er ren terapi å vandre rundt i skogen.

Trives utmerket

Tore Wik har blitt såpass voksen at han ikke på sparket husker hvilket år han begynte. Det må vel ha vært i 17-årsalderen eller der omkring. Læretiden, derimot, den husker han godt. Det var hos Ragnar Evensen AS, og var starten på mange år med pendling og brakkeriggtilværelse. Han hadde Oslo som base helt til han flyttet hjemover i 2003, og ifølge murerveteranen var det ikke et øyeblikk for tidlig.

– Vi har det veldig fint her oppe, og jeg trives utmerket hos Solør Hus AS der jeg snart har jobbet i seks år. Det er flotte folk og masse spennende prosjekter, og så er det i nærheten av hjemme.