Robert Olufsen er arbeidsleder for betongarbeid i Solør Hus. Det er han som sørger for at huset ditt står på trygg grunn.

Gikk tømrerlinje på videregående

– Hva slags bakgrunn har du?

– Jeg gikk tømrerlinja på videregående, først på Flisa, som ble nedlagt etter to år, og deretter på Skarnes. Jeg startet så læretida hos Skanska/Selmer i hovedstaden i 1997. Etter hvert begynte jeg å jobbe i Glomma bygg, der jeg var i elleve år. Men det firmaet gikk konkurs, og jeg fikk jobb i Solør Hus. Og her har jeg vært siden, i seks år nå.

Jobber i team

Robert bor i Arneberg i Solør, og har ikke den lengste veien til jobb. Han forteller at de gjerne jobber i team, oftest to og to sammen, på de fleste prosjektene.

– Det går mest i husbygging om dagen, men er det større ting kan vi være opptil syv, åtte i teamet. Vi arbeider som regel med en tre, fire prosjekter samtidig.

Sørger for at huset ditt står støtt

– Hva består arbeidet ditt i?

– Jeg har ansvaret for teamet, og vi skal sammen sørge for at hus- og garasjefundamentet kommer på plass. Det innebærer formsetting til betong (forskaling), armering og støping. Vi er jo et forholdsvis lite firma, og gjør mesteparten selv, selv om vi også jobber med ferdige elementer og kassetter, for eksempel isoporelementer som vi støper inn i, litt som legoklosser. Det tar gjerne tre dager å formsette en grunnmur, så skal elektrikere og rørleggere inn. Da går det en ukes tid, før vi kan starte støpingen.

Trives best i friluft

Robert trives godt i jobben sin. Han opplever at Solør Hus er greie å jobbe for, at de er flinke til å ordne og tilrettelegge.

– Hva liker du best med jobben din?

– Det er fint å få muligheten til å være ute. Og det kjennes også bra å ha ansvaret som arbeidsleder. Det er en frihet i det, du tar noen avgjørelser, og er med på å for eksempel bestille saker og ting. Men nå nærmer jo jula seg, og med den blir det mere innejobbing. Da er vi betongarbeiderne håndlangere for snekkerne, og vi er med og snekrer litt selv, da vi har lang erfaring i bransjen. Jeg liker at jobben er såpass variert. Det eneste jeg ikke liker, er når det sprutregner hvis vi jobber ute. Det er litt kjipt. Og ellers har vi kanskje hatt det litt vel travelt det siste året. Det har vært litt i meste laget kanskje, men det er jo uansett en stor fordel for firmaet.

Familie og jakt og fiske

– Hva gjør du når du ikke sørger for at husene som bygges står stødig da?

– Da er jeg med familien for det meste. Jeg har to tenåringer på tretten og seksten år, så det foregår jo mye aktiviteter i forbindelse med det. Også driver jeg litt småvilt- og fuglejakt.  Og fiske. Det blir ikke tid til så mye utover dette.