Aleksander Mathisen Stenholen (24) og Cato Sparby (37) er begge tømrerlærlinger hos Solør Hus.  Aleksander hadde sommerjobb hos Solør Hus for et par år siden, og da han skulle søke lærlingeplass, var Solør Hus et naturlig valg. Cato tar fagbrevet som privatist.

Aleksander kommer opprinnelig fra Oslo, og har gått både på Sogn og Våler videregående skole, bygg-og anlegg. – Solør Hus ligger i nærheten av der jeg bor, noe som er praktisk. I tillegg trives jeg veldig godt her i Solør Hus.

Jeg jobber med mange hyggelige folk, som er villige til å dele kunnskap og lære bort. Jeg har bare positive ting å si om arbeidsmiljøet i Solør Hus, forsikrer Aleksander.

Cato ønsker å ta fagbrevet som privatist. Han har tidligere jobbet ved Ranum Tre og Hedmark Hus, og gikk i sin tid trelastlinja på Grue.

– Da jeg var hos Ranum Tre, hadde jeg ikke så mange byggoppgaver. Vi drev mest med justering og tilpasning, og produksjon av materialer. Men da jeg jobbet hos Hedmark Hus restaurerte vi blant annet muren rundt Kongsvinger festning, det var artig, sier Cato.

Lærlingeplassen hos Solør Hus fikk han gjennom Atico på Flisa.

Lenger læretid som privatist

– Du er jo en del eldre enn de fleste lærlinger som kommer rett fra videregående skole. Hvordan oppleves det å være en «voksen» lærling?

– Jeg synes det bare er en fordel. Da har man litt bredere erfaring. Den eneste ulempen for meg, er at læretiden er fire år når du søker deg direkte inn fra for eksempel en jobb. Jeg går som såkalt grunnarbeider, og lønnen går dermed saktere opp enn det den gjør i det ordinære lærlingeløpet.  Lærlingetiden er vanligvis to år.

Jobb, bowling og «hjem» til Oslo 

Akkurat nå jobber Aleksander med å sette opp en hytte på Søndre Flogen, med hems og villmarkspanel. – Det er ganske utfordrende det der med å beregne villmarkspanel, for alle bordene har ulik størrelse, forteller han.

– Hvordan løser dere det da?

– Vi sorterer først; smalere bord her, bredere der. Så ser vi det an, og prøver å få det til å passe underveis i byggingen.

Noe av det beste med å være lærling i Solør Hus er at du får være med på så mye forskjellig, det er så variert. Det å ikke være utlært, men å lære nye ting hele tiden, det liker jeg!

På fritiden trener Aleksander en del. Han har tidligere sparket mye fotball, men holder nå for tiden på med mer generell trening. Helgene tilbringes ofte med familie og venner i Oslo, der de fleste av vennene hans bor.

Arbeidsdagen går fra syv til fire, alle dager unntatt fredag, da slutter de klokka ett.

Cato er med på å bygge en firemannsbolig på Flisa. – Nå holder vi på med kjøkkenet; listing og finpussing, for bygget skal stå ferdig 1. juli.

– Hva holder du på med på fritiden da?

Jeg er en ivrig bowler, og er ofte på turneringer i helgene. Jeg ligger på Topp 50 på rankinglista i Norge nå, så jeg har litt å forsvare…

Fremtidsdrømmer

Lærlingetiden nærmer seg slutten for begge. Aleksander tar fagprøven i disse dager, mens Cato skal ta sin i begynnelsen av september.

– Hvordan ser fremtiden ut etter lærlingetiden?

– Jeg har søkt videre på byggdesign i Porsgrunn ved Unversitetet i Sørøst-Norge, og tenker å ta en bachelor der, sier Aleksander. Det er også mulig å gå videre og ta en master etter det, da blir jeg byggingeniør. Vi får se. Cato ønsker å fortsette å jobbe. -Jeg håper jeg kan fortsette i Solør Hus, sier han.

Glad for å ha Håkon som mentor

Håkon Sagerud
Håkon Sagerud er mentor for lærlingene i Solør Hus.

Begge lærlingene har bare godt å si om mentoren sin, Håkon Sagerud, i Solør Hus. – Håkon er en kjempefin mentor, sier Cato begeistret. – Han er dyktig til å lære bort, og veldig trivelig å jobbe sammen med. Vi får god læring av en tålmodig mentor.