Håkon Sagerud er lærlingenes mentor hos Solør Hus. – Jeg liker å lære bort og syntes derfor det er artig å få være lærlingenes mentor, sier Håkon. Og lærlingene stortrives med å ha Håkon som mentor.

Det er fylkeskommunen som vurderer om en bedrift oppfyller kravene for å være en opplæringsbedrift. Godkjenningen forutsetter at to forhold blir ivaretatt:

  1. At bedriften har relevante arbeidsoppgaver som muliggjør opplæring i kompetansemålene i den aktuelle læreplanen, og
  2. At bedriften har en faglig leder som ivaretar bedriftens opplæringsansvar i samsvar med bestemmelsene i opplæringsloven § 4-3.

Både Aleksander Mathisen Stenholen og Cato Sparby har Håkon Sagerud som mentor. Håkon har hatt ansvaret for mange lærlinger opp gjennom årene, både i Glommen Bygg, der han arbeidet tidligere, og hos Solør Hus der han begynte i 2012.

– Hva er det som gjør at akkurat du får denne mentoroppgaven?

– Je e no ganske tølmodi’ da… Og jeg liker å lære bort. Noen tar ting fort, andre får taket på det med tida, i et langsommere tempo. Det gjelder å se an lærlingen, og ta det utifra der han er til enhver tid. Jeg prøver å hjelpe dem på best mulig måte, uten å stresse dem. Det er Alfa og Omega det, å få dem til å stole på seg selv.

Trives i rollen som mentor

– Det er artig å jobbe med lærlinger, sier han. Jeg må vise frem ting selv, så får de prøve seg. Det går ikke så fort i begynnelsen, men med tid og tålmodighet får de taket på det, litt etter hvert.

I tida som lærling får de muligheten til å prøve og feile. Det er viktig. Det du gjør feil, det lærer du enda mer av, sier Håkon.

– Hvordan jobber dere frem mot fagprøven?

-Vi trener på alt. Lærlingene får derfor varierte oppgaver gjennom hele lærlingetiden. Vi øver også flere ganger på samme type ting, for at de skal bli trygge, slik at ingenting på fagprøven kommer som en overraskelse. De øver for eksempel på konstruksjon, å sette inn dører og vinduer, bygge innvendige og utvendige vegger, listing og beregning av tømmermannskledning.

Cato og Aleksander: Får god læring av dyktig mentor

Cato Sparby (t.v.) og Aleksander Mathisen Stenholen.
Cato Sparby (t.v.) og Aleksander Mathisen Stenholen trives som tømrerlærlinger i Solør Hus.

Begge lærlingene har bare godt å si om mentoren sin. – Håkon er en kjempefin mentor, sier Cato begeistret. – Han er dyktig til å lære bort, og veldig trivelig å jobbe sammen med. Det gjelder de fleste i Solør Hus, sier han. Jeg har ennå ikke jobbet med alle her.

Både Aleksander og Cato er enige i at med så god læring, og med en så tålmodig mentor er det store muligheter for, når dagen for fagprøven kommer, at overraskelsene ikke dukker opp, og at øving har gjort mester.